Peeters Hengelsport schrijft al 150 jaar geschiedenis


 

Op 8 mei 1908 zorgt de bouw van het Centraal Station Amsterdam ervoor dat de basis gelegd wordt voor de eerste hengelsportzaak van Nederland.
Enkele jaren daarvoor, was de handel in netten, fuiken en een weinig hengels, die was gestart in 1872, al flink teruggelopen.
De zaak die eerst nog direct aan het Amsterdamse IJ lag, kwam door de bouw van het station meer centraal in het hart van de stad te liggen.
Zelfs de straatnaam, Haringpakkerijen, werd veranderd in Prins Hendrikkade.
Klaas Snel, de naam van de winkelier destijds, deed zijn handel in netten, fuiken, boetnaalden en taan over aan de firma Porsius in Durgerdam.
Klaas besloot een zaak te beginnen in bamboe hengels, silk en dobbers en zo ontstond de eerste zaak voor hengelsport artikelen in Nederland.

De winkel toen nog visscherijartikelen. Op 8 mei 1908 werd het hengelsport (Het derde huis links van de oude winkel werd in 1978 het pand waar Henk Peeters naar toe verhuisde)

 
De winkel toen nog visscherijartikelen. Op 8 mei 1908 werd het hengelsport
(Het derde huis links van de oude winkel werd in 1978 het pand waar Henk Peeters naar toe verhuisde)

 

De handel in artikelen voor de hengelaar, van Klaas Snel liep voortreffelijk.
Vooral de rijstkoeken, die door zijn vrouw werden gemaakt, hadden al snel een grote reputatie onder de sportvissers van destijds.
Toch waren het niet alleen rijstkoeken die over de toonbank gingen. De vraag naar hoogwaardige hengelsportartikelen onder de betere gesitueerde sportvissers werd steeds groter.
Al spoedig begon Klaas Snel de exclusieve hengels en aanverwante artikelen, zoals van de merken Hardy en Milward, vanuit Engeland te importeren.
Omstreeks 1925 kwam Jos Peeters als 24 jarige in dienst bij Klaas Snel. Klaas had zelf twee zonen, die allebei bij Werkspoor werkten.Die hadden echter geen interesse in de hengelsport.
Jos Peeters kreeg in 1932 via een aangetrouwde nicht de mogelijkheid om de zaak over te nemen.

Jos Peeters, zelf een vervent sportvisser, had een neus voor nieuwtjes op hengelsportgebied.

In 1937 maakte hij samen met de heer Lamböck, fabrikant van leren handschoenen en de heer Van Gelder, leverancier van zeegras, de ‘Marionet Swimmer’ Het eerste kunstaas dat speciaal werd ontworpen voor het vissen op snoek in de Nederlandse polders.
In 1946 startte Jos, onder de naam K. Snel, een klein fabriekje annex groothandel op de Prins Hendrikkade 14. Een paar huizen naast de winkel.


De naam van de winkel op no. 8 veranderde Jos, met de komst van de werphengels, in ‘Casting Corner’. Niet in de laatste plaats omdat op die hoek van de Prins Hendrikkade dagelijks les werd gegeven in het werpen met deze nieuwe hengels. Als winkelbediende werd – de later vermaarde - Jan Schreiner aangetrokken. Samen maakten Jos en Jan het vissen met de werphengel in Nederland razend populair. Het boek ‘Flitsend Nylon’, geschreven door Jan Schreiner en uitgegeven door de firma K. Snel, deed daar nog een flinke schep bovenop.

In 1957 verkocht Jos zijn fabriek annex groothandel voor een deel aan de firma Wijnberg in Hilversum. Ook Albatros Hengelsport nam een groot deel van de groothandel Snel over. Albatros verhuisde zelfs naar het pand op de Prins Hendrikkade 14, waar de firma Snel gevestigd zat. Later in 1969 verhuisde Albatros naar Rijssenhout.

Jos Peeters ging zich meer bezighouden met de winkel en zich vooral toeleggen op zijn meest favoriete hobby, het vliegvissen. Hij verwierf de verkooprechten voor de meest beroemde merken. Voor een Pezon et Michel of een Milward hengel kwamen klanten uit heel Nederland naar Peeters in Amsterdam. Jos was lid van de de Farioclub, de vliegvisvereniging van de beroemde hotelmagnaat Charles Ritz. Bekende internationale vliegvissers, zoals Frank Sawyer, Pierre Creusevaut en andere bezochten regelmatig het piepkleine winkeltje aan de Prins Hendrikkade.


In 1962 kwam Henk Peeters bij zijn vader Jos in de zaak. Ongeveer dezelfde periode waarin het merk Hardy in opkomst kwam. Dit wereldberoemde Engelse merk werd snel het parade paardje van de winkel.
In 1967 werd de winkelnaam ‘Casting Corner’ veranderd in PEETERS HENGELSPORT. Mede op advies van Jan Veenhuizen, publicist van de boeken ‘Waarom Vliegvissen’ en ‘Daarom Vliegvissen’. De naam Casting Corner werd van toen af aan alleen nog maar gebruikt als merknaam voor de eigenbouw hengels en andere materialen van Peeters. Een activiteit die al in 1949 onder die naam werd gedaan.

In 1969 verschijnt het boek ‘Vissen…Vliegen…Vangen…’ dat Henk samen met de toen nog onbekende hengelsportjournalist Kees Ketting schrijft. De komst van dit boek luidde in die tijd de revolutie in op gebied van vliegvissen.

In 1973 overlijdt vader Jos Peeters; voor zoon Henk een enorm verlies. De hele hengelsportwereld reageert geschokt op dit verlies. Jos Peeters Sr was enorm populair. Nederland verloor toen een van de grootste promotors en pioniers van de moderne hengelsport en met name van het edele vliegvissen.

Doordat Hardy in 1975 de opkomst van de moderne graphite hengels niet kan bijbenen, vindt Henk Peeters het tijd om zijn aandeel in dit merk te verkopen. Hij doet dit aan Ronald Fenger (oud wereldkampioen casting), met wie hij eerder samen, onder de naam ‘Heron (HEnkRONald) Hengelsport’, Hardy verkocht. Henk begint onafhankelijk met het, toen nog in Nederland onbekende, Amerikaanse merk Orvis.

In 1978 verhuist Henk de winkel naar het pand aan de Prins Hendrikkade 11, drie huizen verderop. De snelle komst van de graphite hengels, onder aanvoering van het merk Orvis, hadden ervoor gezorgd dat de oude winkel te klein werd.

 

In 1988 komt de derde generatie Peeters, Henk zijn zoon Jos, in dienst. Jos ontwikkelde zich in rap tempo tot een geweldige vliegbinder en een fenomenale werper met vliegenhengels. De huidige vliegvissers in Nederland, die het geluk hadden van hem de eerste instructies te krijgen, zijn ontelbaar. En je kunt ze herkennen aan hun fraaie stijl.

Het is inmiddels 1992, Henk schrijft het boek ‘Vliegvissen’. Voor die tijd een kostbaar boek met een prijs van 125 guldens. Het vissen met de vliegenhengel was echter al zo populair dat de totale oplaag van 2.500 exemplaren snel uitverkocht was.

De onmogelijke parkeersituatie en bereikbaarheid van de winkel aan de Prins Hendrikkade werd met de dag erger. Henk en Jos zagen geen andere mogelijkheid dan hun vertrouwde nering te verhuizen naar een plek waar wel ruimte was om te parkeren. De locatie werd gevonden, net even buiten Kortenhoef, direct gelegen aan de provinciale weg N-201, midden in het prachtige plassengebied.

Het merk Orvis blijft in het assortiment tot ongeveer 1996. Toen besloot Orvis zich in Engeland te vestigen en zelf de distributie in Europa te doen. Inclusief de wens om meer dealers in Nederland te hebben. Om toch een exclusief merk te kunnen voeren, introduceerde Peeters Hengelsport de schitterende hengels van het Amerikaanse merk ‘Winston’.

In 1996 gebeurde er meer, Henk Peeters besloot weer terug te gaan wonen in zijn geboortehuis aan de Prins Hendrikkade 8 en daar het piepkleine winkeltje weer in te richten tot een vliegvisspeciaalzaak. Maar gezondheidsproblemen zorgde ervoor dat hij in 1999 hiermee moest stoppen. 

2001 ontvouwt zich als een lastige periode. Jos Peeters besloot om te stoppen in de hengelsport om zich te kunnen toeleggen op zijn passie, werken met minder begaafden, een baan in de zorg. Het begeleiden van de zwakbegaafde, waaronder ook criminelen, trok hem meer aan dan het zwaaien met een vliegenhengel. 


 

Eind 2007 kwam Henk opnieuw met een geweldig boek over vliegvissen
Vliegen...Vangen...Vissen... een prachtig 344 pagina's tellende naslagwerk met honderden prachtige foto's


1 februari 2009 loopt het huurcontract op de Zuwe in Kortenhoef af. Door de komst van het zeilbotenverhuurbedrijf Otterhome is er geen plaats meer voor een hengelsportzaak en moet Peeters verhuizen. Dat zij weer voor Amsterdam kiezen was eigenlijk wel te verwachten. Al in 1990 was Henk Peeters bezig, de in de Rijnstraat gevestigde zaak van Koolwijk over te nemen.(deze zaak is inmiddels verdwenen) Dat lukte toen niet. Maar nu, met behulp van een bevriende makelaar, wisten ze toch een pand in de Rijnstraat te bemachtigen. Wat van winkel/woning in korte tijd tot een prachtige ruime winkel werd omgebouwd.

In 2010 wordt besloten de eigenbouw Casting Corner hengels weer opnieuw leven in te blazen, in de afgelopen 10 jaar werden er alleen Casting Corner hengels ontworpen voor fabrikanten. 
Het oude logo van de eigenbouw CASTING CORNER-hengels hebben ze een facelift gegeven. Met het nieuwe logo als herkenning voor kwaliteit gaat Peeters zich weer meer toeleggen op het bouwen van mooie, exclusieve hengels. Februari 2011 komt Jerry Ter Wengel in dienst, Jerry was jaren klant bij Peeters en de laatste jaren werkzaam bij een hengelsportwinkel in Almere. Henk die Jerry al jaren kent weet dat zijn kennis op gebied van de hengelsport niet klein is. Daarnaast kan Jerry geweldig omgaan met de vliegenhengel en daarnaast verschrikkelijk mooie hengels kan bouwen. Kortom precies de man die de winkel en de Casting Corner hengels nodig heeft.  

1 januari 2013 Peeters Hengelsport verhuist voor de 6e keer. Na bijna door heel Nederland te zijn verhuist en weer terug naar Amsterdam te zijn gekomen, kwamen we er als snel achter dat deze lokatie veel en veel te klein was. Andere opties, want we wilden wel graag in Amsterdam blijven zitten, waren veel en veel te duur. Ons oog was gevallen op de hengelsportzaak 'Fishermans World' in Hoofddorp, dit was een mooie ruime zaak waar wij onze collectie goed kunnen presenteren. Voldoende ruimte hebben voor het behandelen van onze mailorders en een grandioze werkplaats voor alle reparaties en het bouwen van de casting Corner hengels  

1 januari 2016 Komt Rick Meulenberg bij ons in dienst. Rick is een gedreven karpervisser en roofvisser wat onze karper en roofvis afdeling flink zal uitbreiden


Peeters Hengelsport sinds 1872 - Diemermeerstraat 1-3 -  2131DR Hoofddorp